Koffie; we drinken het allemaal. Vroeger zette je filterkoffie, nu heb je veel keuze uit verschillende koffiemachines. De bonenmachine is de laatste trend, je ziet hem bij iedereen op het keukenblad staan. Wat zijn de beste tips om koffiebonen kopen? Wat zijn de voordelen van een koffiezetapparaat met bonen? En hoe kan je zelf de koffiebonen branden? Je leest het in dit artikel.

Waar kan je de lekkerste koffiebonen kopen?

Er zijn veel verschillende koffiebonen te vinden, het is begrijpelijk dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Wat zijn de beste tips om de lekkerste koffiebonen te kopen? Koop echte koffiebonen, geen gemalen koffie, dat verliest namelijk heel snel zijn smaak. Let daarna goed op de kleur van de bonen. Je koopt de bonen namelijk als ze kaneelkleurig zijn. Koop ze vooral niet als er olie op staat, en let op de branddatum. Staat er geen branddatum op, koop die koffiebonen niet! 

Voordelen van een koffiezetapparaat met bonen

Een koffiemachine is niet meer weg te denken, iedereen heeft er tegenwoordig er één in de keuken staan. Toch heeft niet iedereen een bonenmachine. Waarom wil je er juist wel eentje kopen? Een versgemalen kopje koffie smaakt veel lekkerder dan een kopje met voorgemalen koffie. De aroma’s zijn in de voorgemalen koffie al verloren gegaan. Daarnaast ruikt de versgemalen koffie veel lekkerder. Bij een bonenapparaat draait het om gemak. Het opschuimen van de melk, het onderhoud van de koffiemachine en het malen van de koffiebonen gaan allemaal vanzelf. Hierdoor kost koffiezetten weinig moeite. Ook heeft een bonenapparaat veel meer opties, je kan er meestal ook espresso, cappuccino, lungo of americano mee maken. Dat is fijn als je niet alleen zwarte koffie drinkt.

Hoe brand je zelf koffiebonen?

Het proces van koffie branden is een interessante trend, waarin steeds meer horecagelegenheden op inspringen. Het voordeel van het koffiebranden in een horecazaak is dat het extra sfeer geeft en er komt een heerlijke geur vanaf tijdens het branden, wat ervoor zorgt dat mensen eerder koffie bestellen. Je kunt natuurlijk ook thuis koffiebonen branden. De koffiebonen worden tijdens het proces geroosterd. Door het zelf te gaan roosteren, kun jij je eigen smaak toevoegen. Zo kan je de koffie precies naar jouw smaak maken. De ongeroosterde koffiebonen rooster je in een speciale koffiebrander. Daarna rooster je ze in een koekenpan. Zodra de bonen verkleuren, kan je al stoppen met roosteren. Dan laat je de bonen rusten, zo kan de aroma zich verder ontwikkelen. Je laat ze een dag tot een paar weken rusten.