In een continu ontwikkelende samenleving is het belangrijk om op je werk constant je best te doen en je kwaliteiten te laten zien. Er is namelijk altijd wel iemand die jouw baan ook wilt hebben. Deze concurrentie kan je als werknemer sterk voelen. De druk om te presteren en een positief beeld achter te laten bij je werkgever kan echter ook veel stress opleveren. Deze stress werkt optimale prestatie juist tegen en kan het je zodoende nog moeilijker maken waardoor je in een vicieuze cirkel komt van werkdruk en stress. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je naast je werk genoeg mogelijkheden creëert om tot rust te komen. In deze blog bespreek ik een aantal mogelijkheden om je stressniveau te verlagen, waaronder sporten.

Rust

Rust is voor elk persoon een ander gevoel. De één heeft een gevoel van rust als zijn gedachten even uitgeschakeld zijn, een soort mentale rust dus. Anderen ervaren weer rust als er even geen fysieke inspanning is. Een ander vindt zijn rustmoment als er geen verplichtingen zijn. Het is dus heel belangrijk om zelf aan te voelen wanneer jij rust voelt. Als jij geen rust kan voelen als er nog een deadline in de nabije toekomst is, is het verstandig om eerst deze deadline af te kunnen strepen en dan een rustmoment in te plannen. Heb je geen last van een dergelijke tijdsspanning, dan kan het juist helpen om een moment van rust in te plannen zodat met nieuwe energie de deadline afgerond kan worden.

Sporten

Sporten werkt stress verminderend doordat er tijdens beweging twee hormonen in het lichaam vrijkomen, namelijk endorfine en BDNF. Deze hormonen beïnvloeden de hippocampus, een onderdeel van je hersenen, die een belangrijke rol speelt bij het remmen van de aanmaak van cortisol. Cortisol staat bekend als het stresshormoon. Zodoende kan je dus door te bewegen die stress door een constante stroom van gedachten verminderen en kan je ook gemakkelijker in slaap vallen. Onderschat dus, zeker na een zware dag werk, niet de voordelen van een goede work-out.

Ontspanning

Ben je al echt fysiek moe of ben je iemand die gemakkelijk tot rust kan komen als er weinig fysieke inspanning is, dan is het bijvoorbeeld fijn om ’s avonds lekker in bad te gaan zitten of een les Yoga in Zaandam te doen, waar aandacht wordt besteed aan meditatie. Ook kan het zoeken van een nieuwe hobby helpen bij het verminderen van stress. Ga bijvoorbeeld een kookcursus volgen of probeer een muziekinstrument te bespelen.