Roeien is een sport waarbij heel veel spiergroepen gebruikt worden en daarom is het een goeie sport om fit te worden. Niet iedereen vindt het prettig om statisch in de sportschool te roeien. Lekker op het water is veel fijner. Een rubberboot is dan een mooie toegankelijk en goedkope manier om lekker op het water te roeien, mooie dingen te zien en toch fit te worden. Er is best veel keuze in de soort rubberboot. Zeker als je deze voor meer doeleinden wil gebruiken als alleen roeien. In dit blog vertellen we je graag meer over welke soorten en maten rubberboot er zijn.

Welke maten rubberboot zijn er?

Een rubberboot is er al in een heel klein formaat. De kleinste is ongeveer 2,5 meter. Dit is eigenlijk bij uitstek geschikt om in je eentje een stukje in te gaan roeien. Dit soort formaten worden ook veel gebruikt om mee te nemen als bijboot als je met je eigen jacht op vakantie gaat. Dit soort formaten zijn namelijk gemakkelijk mee te nemen. Als je een wat grotere boot hebt past deze vaak op je dek en zo niet kan je deze rubberboot relatief eenvoudig achter je boot hangen. Ben je ter plekke dan is het een ideaal middel om even snel mee naar wal te gaan om wat boodschappen te doen. Dit is namelijk niet zo handig om met je grote boot te doen als je net op een mooi plekje voor anker ligt. Na de 2,5 meter zie je de formaten met ongeveer een halve meter per soort omhoog gaan. Tot aan behoorlijk grote formaten waar een stuurhuis en meerdere plekken zijn om te zitten. Kijk naar de Koninklijke Nederlandse reddingsmaatschappij die feitelijk ook een rubberboot heeft om mensen mee te redden.

Wat als je niet altijd wil roeien met je rubberboot?

Ik kan me voorstellen dat je je rubberboot niet alleen wil gebruiken om mee te roeien en lekker fit te worden. Soms is het ook lekker ontspannen om er een stukje mee te varen zonder dat je daar een inspanning voor hoeft te doen. Bij een rubberboot is dat het meest praktisch met een buitenboordmotor. De kracht van de buitenboordmotor wordt uitgedrukt in PK’s. Deze zie je staan aan de achterkant van de buitenboordmotor. Dit zie je overigens niet bij de elektrische buitenboordmotor die steeds meer in opkomst is. Het aantal PK’s waarmee een motor begint is 2,5 PK en zo loopt dat verder op.